KARTOFLANKA Z MACIERZANKĄ I LUBCZYKIEM
składniki:
ok. 20 szt. młodych, małych ziemniaczków wielkości orzechów włoskich
10-15 dkg chudego, wędzonego boczku
1 marchewka
1 mały korzeń pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
1 mała cebula
1 łyżka klarowanego masła
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1 łyżka świeżych listków macierzanki piaskowej
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
do smaku: sól, pieprz mielony
sposób przygotowania:
Ziemniaki oczyścić, umyć, można zostawić w całości albo przekroić na połówki, zalać ok.trzema szklankami wody i ugotować do miękkości razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Marchew, pietruszkę, selera i pora pokroić w paseczki, cebulę posiekać. Na patelni roztopić masło, podsmażyć pokrojony w paski boczek, kiedy troszkę się zrumieni dodać cebulę i pokrojone warzywa, lekko zrumienić, posypać lubczykiem i mąką, dokładnie wymieszać, zalać 1 szklanką wody i zagotować, przelać całość do ziemniaków, gotować jeszcze 5 minut, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i dodać macierzankę oraz pietruszkę.
|
|
ZIEMNIAKI SMAŻONE Z OSCYPKIEM
składniki:
4 spore ziemniaki
1 duża cebula
3-4 łyżki oleju
1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
1/2 łyżeczki suszonej macierzanki
ok. 1/2 łyżeczki soli
10 plastrów oscypka
sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i dobrze osuszyć na ręczniku papierowym. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki i smażyć aż się zezłocą ze wszystkich stron, następnie smażyć kilka, kilkanaście minut pod przykryciem. W tym czasie obrać i posiekać cebulę. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie posypać je przyprawą do ziemniaków, macierzanką, solą i papryką, wymieszać, dodać cebulę, przykryć ponownie i smażyć jeszcze kilka minut aż będą miękkie. Na wierzchu ułożyć plastry oscypka, oprószyć je papryką i trzymać przykrytą patelnię na ogniu aż ser się rozpuści. Ja podałam ziemniaki z dodatkiem duszonych borówek
|
|
ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z GRZYBAMI
składniki:
6-8 sporych ziemniaków
1 cebula
kawałek ok.3-5cm pora [biała część]
10 sporych podgrzybków lub innych grzybków
kostka 100 g lub 3-4 trójkąciki serka topionego śmietankowego
duża łyżka posiekanej natki pietruszki
3 łyżki masła
2 łyżki oleju
do smaku: sól i świeżo mielony pieprz
10-15 dkg sera żółtego
1 duży ząbek czosnku
sposób przygotowania:
Ziemniaki wyszorować i ugotować w łupinach na półtwardo [jakieś 10min.]; ostudzić i obrać. Cebulę i pora obrać, drobno posiekać. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w paski. Natkę posiekać. Żółty ser zetrzeć na tarce. Na patelni roztopić masło, zeszklić cebulę i pora, dodać grzyby i smażyć kilka minut aż wszystko zmięknie. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, serek topiony, doprawić solą i pieprzem, dosypać natkę mieszając aby serek dobrze się rozpuścił. Każdego ziemniaka przekroić wzdłuż na pół i delikatnie wydrążyć łyżeczką trochę środka uważając aby nie przedziurawić ścianek. Każdą łódeczkę oprószyć solą i pieprzem, posmarować z zewnątrz olejem i ułożyć na blasze albo w żaroodpornym naczyniu, napełnić łyżką grzybowego farszu, wstawić do piekarnika na jakieś 30 min., zapiec. Pod koniec pieczenia posypać wierzch startym serem. Wydrążone kawałeczki ziemniaków skropić olejem i upiec razem z łódeczkami. Podawać na gorąco jako przystawkę albo samodzielne danie z ulubioną sałatką. Zamiast serka topionego można do grzybów dodać 2-3 łyżki gęstej śmietany. Grzyby mogą być świeże lub mrożone. Jesienią zamrażam zawsze trochę podgrzybków: należy je starannie oczyścić, ale nie myć, popakować w torebki do mrożonek dobrze każdą zamykając i trzymać w zamrażalniku nawet kilka miesięcy, ale na pewno tyle nie poleżą. Używać tak jak świeżych, krojąc w plasterki bez rozmrażania, odtają na patelni z masełkiem.
|
|
KLUSKI ŚLĄSKIE BURACZKOWE
składniki:
ok. 30 dkg ugotowanych ziemniaków
1 nieduży ugotowany lub upieczony burak ćwikłowy
mąka ziemniaczana
do gotowania: ok.1,5 l wody + czubata łyżka soli
sposób przygotowania:
Ziemniaki (bez skórki) zmielić w maszynce albo przycisnąć przez praskę. Buraczka obrać ze skórki, zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki jarzynowej. Połączyć dokładnie warzywa i ugnieść w miseczce. Nożem podzielić masę, na krzyż, na 4 równe części i jedną wyjąć łyżką, odłożyć na bok. W to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną - tyle, żeby zakryła cały ubytek, równo z powierzchnią + 1 czubata łyżka. Dodać z powrotem odłożoną część masy warzywnej i wyrobić gładkie ciasto. Rękami zwilżonymi zimną wodą albo oprószonymi mąką ziemniaczaną formować kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczać je lekko na dłoni i kciukiem robić zagłębienie na środku. Kluski wrzucać na mocno osolony wrzątek, zamieszać delikatnie łyżką, gotować ok.1-2 min. od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć. Mnie spasowały się doskonale z klopsikami w sosie chrzanowym, ale można je podać z jakimś innym mięsem i sosem. Dodałam dość dużo soli do gotowania ponieważ te kluski mają słodkawy smak od buraka i trzeba go zrównoważyć.
|
|
ZIEMNIAKI PIECZONE PYZY
składniki:
ok. 1 kg ziemniaków
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
1 łyżeczka czosnku suszonego granulowanego
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka suszonego majeranku
sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, zalać zimną wodą, Ugotować na pół-twardo. Po ok. 10 min. od zawrzenia wody sprawdzam to nakłuwając ziemniaka drewnianą szpadką. Odlewamy wodę, ziemniaki muszą przestygnąć. Następnie obieramy je ze skórki (młodych nie trzeba obierać) i kroimy na ćwiartki. Posypujemy wszystkimi przyprawami, skrapiamy olejem i wykładamy na blaszkę do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na ok. 30 min.. Co jakiś czas zaglądamy i mieszamy ziemniaki aby równomiernie się zrumieniły. Przed podaniem możemy posypać je świeżymi ziołami. Są doskonałe do wszelkiego rodzaju mięs. Podane z surówką albo sosem jogurtowo-czosnkowym mogą być samodzielnym daniem na obiad czy kolację. Ziemniaki możemy ugotować w mundurkach dzień wcześniej, doprawić a potem tylko je zapiec.
|
|
PIEROGI ZIEMNIACZANE PIECZONE
składniki:
ok.1 kg ugotowanych, zmielonych ziemniaków
1 jajko
1-1,5 szkl. mąki [nie wszystko na raz]
0,5 kg podgrzybków (ew.pieczarek)
1 spora cebula
do smaku sól i pieprz mielony
łyżeczka tymianku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
kilka łyżek łuskanych ziarenek słonecznika
kilka łyżek oleju
sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić, pokroić w półplasterki; cebulę obrać. Na dużej patelni roztopić masło z 1 łyżką oleju, podsmażyć posiekaną drobniutko cebulkę; dodać grzyby, smażyć kilka minut mieszając, doprawić solą, pieprzem, dodać tymianek i pietruszkę, ew.odparować nadmiar wody. Z ziemniaków, jajek, mąki (na razie 1 szkl.) i 2 łyżek oleju, pół łyżeczki soli - zagnieść szybko ciasto; musi być dość gęste, jeśli trzeba dodać mąki; rozwałkować na ok.0,5cm obficie podsypując mąką bo ciasto się klei. Dużą filiżanką wykrawać koła, nakładać na środek po czubatej łyżeczce przestudzonego farszu, delikatnie zlepiać brzegi, można je docisnąć widelcem; wierzch posmarować olejem albo rozmąconym jajkiem i posypać obficie ziarnami słonecznika. Ułożyć na blaszce posmarowanej olejem i piec ok.20 min. w gorącym piekarniku (180st.C). Podawać z ulubioną surówką, ew. z sosem jogurtowo-pietruszkowym.
|
|
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z RYBĄ
składniki:
1,2-1,5 kg ziemniaków
3 czubate łyżki masła
ok. 0,5-0,75 szkl. mleka
2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1-2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu czarnego
100 g startego parmezanu
ok. 0,75 kg filetów rybnych (miałam trochę mintaja i tilapii)
sok z całej cytryny
2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
30 dkg pieczarek
1 duża cebula
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
do formy: masło + bułka tarta
sposób przygotowania:
Filety rybne rozmrozić i osączyć. Pokroić na mniejsze, ale nie za drobne, kawałki, skropić sokiem cytrynowym, oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Cebulę obrać, pieczarki oczyścić pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać cieniutko, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i gorące utłuc dodając 2 łyżki masła, gorące mleko, gałkę muszkatołową i pieprz. Odstawić do przestudzenia. Gdy przestygnie dodać parmezan, dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię, wlać olej, obsmażyć lekko rybę - nie musi być dobrze usmażona bo będzie się jeszcze piekła - przełożyć na talerz a na patelnię włożyć masło. Na masło wrzucić posiekaną cebulkę, gdy się zeszkli dodać grzyby, smażyć aż się zezłocą i odparuje cała woda. Na koniec doprawić solą, dodać zieleninę i wymieszać. Formę do zapiekania (moja 20x30 cm, wys 6 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dno wyłożyć połowę purre ziemniaczanego, lekko rozsmarować. Na ziemniaki wyłożyć usmażone grzyby i rozłożyć rybę. Na wierzch reszta ziemniaków - można je po prostu rozsmarować albo wycisnąć rozetki przy pomocy rękawa cukierniczego. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godziny w temp. 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić przed podaniem. Następnego dnia po odgrzaniu smakowała jeszcze lepiej. Konsystencja lekka, kremowa...Zastanawiałam się nad dodaniem jajek do masy ziemniaczanej żeby była sztywniejsza, ale nie dodałam i właśnie taka kremowa bardzo nam smakowała.
|
|
PYZY Z GRZYBAMI
składniki:
1,5 kg ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
farsz grzybowy:
1 kg grzybów świeżych [dowolnych]
1 cebula
do smaku: szczypiorek, tymianek, sól, pieprz mielony
1-2 łyżki oleju
3-4 łyżki bułki tartej
do okraszenia: 20 dkg wędzonego boczku+1 cebulka
sposób przygotowania:
Farsz grzybowy: grzyby oczyszczamy, myjemy, drobno siekamy albo ścieramy na grubej tarce jarzynowej (pieczarki). Cebulę drobno siekamy, na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę, dodajemy grzyby i smażymy kilkanaście minut aż zmiękną i odparujemy cały sok, doprawiamy, dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy.
Masa: ziemniaki myjemy, obieramy, połowę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i ostudzone mielimy albo przeciskamy przez praskę. Resztę ścieramy na drobnej tarce, tak jak na placki, przekładamy na sito wyłożone gazą i dokładnie odciskamy cały sok, ale nie wylewamy. po kilku minutach delikatnie go zlewamy - na dnie osadzi się skrobia, którą dodajemy do ziemniaków. Mieszamy w misie obie części ziemniaków, skrobię + 2 łyżki mąki ziemniaczanej, dokładnie wyrabiamy.
Zwilżonymi dłońmi nabieramy dużą, pełną garść masy ziemniaczanej, rozpłaszczamy ją na dłoni, nakładamy na środek dużą łyżkę farszu i delikatnie zawijamy i łączymy dokładnie wszystkie brzegi formując kluskę podłużną, owalną (cepelin). W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy, wkładamy po kilka klusek, partiami. Kiedy woda ponownie zawrze zmniejszamy płomień - ma tylko lekko bulgotać - gotujemy kluski 15-20 min. Wyjmujemy na talerz, okraszamy przesmażonymi skwarkami z boczku z cebulką. Ważne jest aby woda po włożeniu klusek i zagotowaniu tylko lekko pyrkotała bo przy intensywnym bulgotaniu kluchy się rozgotują. Z podanej ilości wyszło mi 14 dużych cepelinów - moi chłopcy są w stanie zjeść 3 szt. na raz!
|
|
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO - MARCHEWKOWA
składniki:
ok. 3/4 kg niedużych ziemniaków
ok. 3/4 kg marchewki
4 duże cebule
5 kiełbasek pikantnych frankfurterek (to takie miękkie kabanosy dł. 15cm)
3 jajka
ok.200ml śmietany kremówki (najlepiej gęstej)
pęczek natki pietruszki
15-20 dkg żółtego sera
do smaku: sól, pieprz biały mielony, ew. papryka mielona
do formy: 2-3 łyżki masła + kilka łyżek ziaren sezamu
sposób przygotowania:
Warzywa umyć, obrać. Ziemniaki pokroić na ćwiartki, marchewkę na kawałki m/w wielkością zbliżone do kawałków ziemniaczanych. Cebule pokroić w piórka, kiełbaski w ukośne plastry. Jajka roztrzepać ze śmietaną i połową posiekanej natki pietruszki, doprawić mocno solą i pieprzem albo papryką. Formę do zapiekania wysmarować grubo masłem i posypać obficie sezamem. Ziemniaki i marchew wrzucić do osolonego wrzątku i obgotować 5-10 min., tak żeby były prawie miękkie - osączyć, ostudzić. W naczyniu ułożyć warzywa przekładając cebulą i kawałkami kiełbasek, całość skropić połową masy jajeczno śmietanowej. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. w temp. 180 st. C, następnie polać resztą masy i piec następne 30-40 min., na 10 min. przed końcem pieczenia wierzch zapiekanki posypać startym serem. Podawać z ogórkami konserwowymi. Pycha!
|
|
Nadziewane pieczone ziemniaki
4- ziemniaki
2- Łodygi selera naciowego
1- ząbek czosnku
1- pęczek szczypiorku
125g- jogurtu naturalnego
pasta paprykowa
1- łyżeczka marynowanych ziarenek zielonego pieprzu
sól , pieprz , pieprz kajenski , olej do pieczenia
Wyszorowane ziemniaki owijamy w posmarowaną olejem folię aluminiową i pieczemy na grillu . W trakcie pieczenia obracamy .
Czosnek obrać , drobno posiekać . Seler pokroić w małą kostkę , szczypiorek drobno pokroić . Wymieszać wszystkie składniki ,
dodać marynowany pieprz , jogurt , pastę paprykową . Przyprawić do smaku solą i pieprzem . Upieczone ziemniaki przekroić , wypełnić masą
jogurtową . Posypać szczypiorkiem . Świetny dodatek do grillowanych mięs i zielonej sałaty .
Ziemniaki zapiekane z borowikami
500g- ziemniaków
5- małych borowików
50g- starrego sera ementalskiego
1/2l kremowej śmietany
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
sól , pieprz
Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki , borowiki w długie paski . Formę natrzeć obranym ząbkiem czosnku , wysmarować masłem.
Układać warstwami ziemniaki , grzyby . Każdą warstwę posypywać startym serem i posiekaną pietruszką . ostatnią warstwą powinny
być ziemniaki . Przyprawić . Zalać wszystko śmietaną . Piec w piekarniku ok. 1 godz. w temp. 180C .
Sałatka z ziemniaków
500g - ziemniaków
200g - kiełbasy
2-3 - ogórki konserwowe
1 szklanka bulionu wołowego
1 szalotka
2-3 łyżki -octu
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy
sól , pieprz
Ziemniaki ugotować w mundurkach , obrać , pokroić w plasterki . Zalać bulionem . Odstawić na 30 min.
Kiełbasę pokroić w półplasterki , ogórki pokroić na niewielkie kawałki , a szalotkę w kostkę .
Ocet wymieszać z musztardą i solą . Powoli dodawać oliwę . Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem .
Odsączone ziemniaki wymieszać z pozostałymi składnikami i sosem .
|
|
Pierogi z miętą
Składniki farszu:
-1 kg ziemniaków,
- 1 kg sera twarogowego,
- 1 jajko,
- listki świeżej mięty / ja do takiej porcji dodaję ok. 30 listków/.
- sól, 3 łyzki kaszy mannej, 3 łyżki cukru.
Skłaniki ciasta:
- maka pszenna, sól, woda, 1 jajko.
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować i przepuścić przez praskę. Pozostawić do ostygnięcia.
Listki mięty dokładnie wypłukać i drobniutko pokroić.
Do zimnych ziemniaków dodać ser, jajko, miętę, sól do smaku, kaszę manną, cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ser mozna przepuścić przez maszynkę do mięsa. Ja tylko rozkruszam podczas mieszania wszystkich składników.
Z podanych skladników zagnieść miękkie ciasto.
Ulepic pierogi i ugotować/ po wypłynięciu gotować ok. 3 minut/.
Podawać ze smietaną i posypane cukrem.
|
|
Sałatka ziemniaczana na ciepło:
- 0,5 kg ziemniaków
- 4 pomidory
- 6 jajek
- pęczek szczypiorku
sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy Dijon lub innej "ziarnistej"
- sól, pieprz
- opcjonalnie: czosnek przeciśnięty przez prasę
Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki obrać, pokroić w sporą kostkę, wrzucić do gotującej się wody, gotować około 10 minut. Wymieszać wszystkie składniki sosu. Ziemniaki (jeszcze ciepłe) polać sosem, wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, jajka i posypać szczypiorkiem. Doprawić do smaku.
Smacznego!
|
|
Masa ziemniaczana:
1 kgziemniaków
4 żółtka
30g masła, sól
gałka muszkatołowa
Ciasto parzone:
mąka pszenna-150g
masło-60g
2 jaja
woda-175 cm3
sól
tłuszcz do smażenia
Ziemniaki obrać, ugotować, zrobi z nich puree dodając masło, żółtka i gałkę muszkatołową. Sporządzić ciasto parzone : wodę zagotować z masłem i solą dodać mąkę, gotować wolna ciągle mieszając, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia, zdjąć z ognia, dodać kolejno po jednym jaju ciągle ucierając. Masę ziemniaczaną połączyć z ciastem, dobrze wymieszać i oziębić. Formować omączonymi rękami małe kulki, smażyć w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor. Kulki ziemniaczane przed smażeniem panierować. Podawać jako dodatek do mięs smażonych i pieczonych.
|
|
Ziemniaki Dauphine
-kuleczki ziemniaczane smażone
Masa ziemniaczana:
1 kgziemniaków
4 żółtka
30g masła, sól
gałka muszkatołowa
Ciasto parzone:
mąka pszenna-150g
masło-60g
2 jaja
woda-175 cm3
sól
tłuszcz do smażenia
Ziemniaki obrać, ugotować, zrobi z nich puree dodając masło, żółtka i gałkę muszkatołową. Sporządzić ciasto parzone : wodę zagotować z masłem i solą dodać mąkę, gotować wolna ciągle mieszając, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia, zdjąć z ognia, dodać kolejno po jednym jaju ciągle ucierając. Masę ziemniaczaną połączyć z ciastem, dobrze wymieszać i oziębić. Formować omączonymi rękami małe kulki, smażyć w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor. Kulki ziemniaczane przed smażeniem panierować. Podawać jako dodatek do mięs smażonych i pieczonych.
|
|
Przepis na kiszkę ziemniaczaną dostałem kiedyś dawno temu od Babci..przepis przekazałem żonie..Dziś ona mi robi ta pyszność od "ŚWIĘTA"
SPRÓBUJCIE JEST REWELACYJNA!!!
Kiszka ziemniaczna
Składniki:
2kg ziemniaków;
400g mąki;
2-3 cebule;
200g boczku;
grube jelito wieprzowe;
kawełek słoniny;
sól;pieprz;
2-3 szczypty majeranku[rozcieramy go przy posypywaniu]
Sposób przygotowania-ziemniaki zetrzeć na tarce-trochę odcisnąć;dodać przyprawy;mąkę;posiekaną cebulkę przetopioną z
boczkiem;dobrze wymieszać można dodać jedno jajko;
Dobrze wymieszanym farszem nadziewać oczyszczone jelito,ale nie do końca.Końce związuje się mocno nitką i lekko nakłuwamy
w kilku miejscach wykałaczką-wtedy woda z masy ziemniaczanej podczas pieczenia nie rozerwie kiszki.
Kiełbasę smarujemy tłuszczem a słoninkę pokrojoną w plasterki położyć na blasze i można położyć na kiszkę.
Wstawić do piekarnika i piec ok.2 godz.do momentu aż nabierze ładnego brązowego koloru.[150 stopni C]
|
|
Rozetki ziemniaczane z żółtym serem -pieczone na blasze
Wspólnie z moją podopieczną robimy te rozetki ziemniaczane do mięs pieczonych albo do odświetnych II-ich dan. Wspaniale nie tylko wygladaja ale i smakują
Przepis jest dla dla 4-6 osób
1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej ugotować je dzień wcześniej)
3 jajka
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
50 g startego żółtego sera
2 łyżki masła
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Masło, żółtka, śmietanę i ser utrzeć w misce (można zrobić to mikserem). Dodać ziemniaki, sól i pieprz, dobrze utrzeć (też mikserem).
Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać łyżką do masy ziemniaczanej.
Powstałe puree przełożyć do szprycy i wyciskać niewielkie rozetki na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Mogą być blisko siebie, bo nie rosną w trakcie pieczenia.
Piec w 220 st.C przez około 10 minut.
Podawać jako dodatek do mięs i sałatek, chociaż doskonale smakują same, ale ważne jest, żeby podawać je ciepłe. Najlepsze są zaraz po upieczeniu.
|
|
Sałatka amerykańska z ziemniaczków oraz kaparów w sosie winegret
Przez kilkadziesiąt lat mieszkałam w USA. Teraz na starość wróciłam do Polski ale wciąż pamiętam o amerykańskich smakach, pewnych potraw tak jak tej sałatki nie da się zapomnieć...Polecam, jest pyszna, szybko się robi ją i jest niesamowicie dobra!
Halinka B.
* 900 g młodych ziemniaków
* osolona woda
* 1/3 szklanki wytrawnego białego wina
* 1/2 szklanki sosu winegret
* 1 czerwona cebula pokrojona w krążki
* 1 cienko pokrojona łodyga selera naciowego
* 2 cienko pokrojone korniszony
* 1 łyżeczka kaparów
* 4 jajka na twardo pokrojone w krążki
* posiekana natka pietruszki
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
* 1 Myjemy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie.
* Obieramy i gorące kroimy w plasterki.
* Wsypujemy ziemniaki do miski i polewamy winem, delikatnie mieszając.
* Skrapiamy sosem winegret, dodajemy pozostałe składniki.
* Doprawiamy solą i pieprzem.
* Wersja z majonezem
* Po dodaniu wina i sosu, mieszamy ziemniaki z 1/2 szklanki majonezu (lub 1/4 szklanki majonezu i 1/4 szklanki śmietany).
* Następnie dodajemy resztę składników.
* Ponieważ ziemniaki są już pokryte olejem z sosu winegret, podana ilość majonezu jest wystarczająca.
|
|
Knedelki po...szwabsku:)
Jeśli Niemcy to wiadomo ziemniaki:)
Przepis dała mi dawno temu koleżanka z Berlina:)
Knedlami po szwabsku zajadają się moi domownicy:)
natka pietruszki 1 garść
sól 1 szczypta
mąka 2 szklanki
jajka 2 szt
tłuszcz 1/2 kostki
cebula 2 szt
jajko ugotowane na twardo 2 szt
ziemniaki 1 kg
Ziemniaki dobrze umyte, obrane,ugotować w słonym wrzątku , ostudzić, odparować. Zemleć razem z jajkami. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć. Połączyć z masą, jajkami, natką pietruszki i mąką. Formować okrągłe knedle, kłaść na wrzącą, osoloną wodę, ugotować. Odcedzić, polać skwarkami z cebulą lub sosem.
|
|
Chlebek żytnio -ziemniaczany
Rozczyn drożdżowy:
* 10 dag drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* 1/2 szklanki ciepłej wody
Ciasto:
* 5 średnich ziemniaków
* ok. 2 łyżek soli
* 1 kg mąki żytniej (tzw. chlebowej - typ 720)
* masło do posmarowania formy
Zrób rozczyn: drożdże rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z ciepłą, ale nie wrzącą wodą i odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczęły 'rosnąć. Zrób ciasto: obierz ziemniaki, umyj je, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do rondla. Zalej taką ilością osolonej wody, aby sięgała 1-4 cm powyżej ziemniaków. Ugotuj, odcedź (pozostaw wodę, w której ziemniaki się gotowały) i ugnieć lub przeciśnij przez praskę. Wodę z ziemniaków ostudź, wymieszaj z rozczynem i ugniecionymi ziemniakami, wsyp połowę mąki, wymieszaj, przykryj czystą ściereczką. Odstaw na 2-3 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem dodaj resztę mąki, dokładnie wyrób. Zajmie Ci to około 15 minut-możesz mikserem.. Ciasto powinno być gładkie, jednolite i nie może się kleić do rąk. Ponownie przykryj je i odstaw do wyrośnięcia - tym razem na półtorej godziny. Dwie formy keksowe posmaruj grubo masłem bądź oliwą,napełnij wyrośniętym ciastem i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Formy wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz godzinę w temp.200- 220°C, do piekarnika możesz wstawić żaroodporną miseczkę z wodą co zapobiegnie wysychaniu chleba podczas pieczenia.
PS:chlebek jest niesamowicie pyszny, zresztą wspaniale cieszy gdy wychodzi z pieca gorący cieplusi pachnący a że zawsze wychodzi zawsze cieszy.....Spróbujcie, naprawdę warto
|
|
Lemieszka porka psiocha...
każdy inaczej ją nazywa...ale każdemu smakuje:)
prosta wiejska i bardzo tania potrawa. zapomniana przez młodych ale u starszych wywołuje uśmiech na twarzy..Ja nauczyłam się ją jeść na wakacjach u Babci. Jest pyszna!
ziemniaki
sól
mąka pszenna (100g na 1 kg ziemniaków)
dodatki:
cebula podsmażona na boczku, słoninie lub masle
ew. gęsta, dobra śmietana
Ziemniaki gotujemy( oczywiście w osolonej wodzie), odlewamy połowę wody, na wierzch wsypujemy mąkę, przykrywamy garnek i podgrzewamy na małym ogniu, aż mąka się zaparzy. Następnie tłuczemy dokładnie ziemniaki i podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając, aż masa stanie się szklista. Podajemy od razu ze skwarkami z boczku i ew. gęstą smietaną lub formujemy kluski i odsmażamy je na maśle, słoninie lub boczku.
|
Strona 2 z 5
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|