Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis na potrawę z ziemniaków, wygraj frytkownicę!

Utworzony przez agasia, 14 maja 2010 r. o 08:40
KARTOFLANKA Z MACIERZANKĄ I LUBCZYKIEM składniki: ok. 20 szt. młodych, małych ziemniaczków wielkości orzechów włoskich 10-15 dkg chudego, wędzonego boczku 1 marchewka 1 mały korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 1 mała cebula 1 łyżka klarowanego masła 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżka świeżych listków macierzanki piaskowej 1 łyżka siekanej natki pietruszki 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego do smaku: sól, pieprz mielony sposób przygotowania: Ziemniaki oczyścić, umyć, można zostawić w całości albo przekroić na połówki, zalać ok.trzema szklankami wody i ugotować do miękkości razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Marchew, pietruszkę, selera i pora pokroić w paseczki, cebulę posiekać. Na patelni roztopić masło, podsmażyć pokrojony w paski boczek, kiedy troszkę się zrumieni dodać cebulę i pokrojone warzywa, lekko zrumienić, posypać lubczykiem i mąką, dokładnie wymieszać, zalać 1 szklanką wody i zagotować, przelać całość do ziemniaków, gotować jeszcze 5 minut, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i dodać macierzankę oraz pietruszkę.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
ZIEMNIAKI SMAŻONE Z OSCYPKIEM składniki: 4 spore ziemniaki 1 duża cebula 3-4 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej 1/2 łyżeczki suszonej macierzanki ok. 1/2 łyżeczki soli 10 plastrów oscypka sposób przygotowania: Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i dobrze osuszyć na ręczniku papierowym. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki i smażyć aż się zezłocą ze wszystkich stron, następnie smażyć kilka, kilkanaście minut pod przykryciem. W tym czasie obrać i posiekać cebulę. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie posypać je przyprawą do ziemniaków, macierzanką, solą i papryką, wymieszać, dodać cebulę, przykryć ponownie i smażyć jeszcze kilka minut aż będą miękkie. Na wierzchu ułożyć plastry oscypka, oprószyć je papryką i trzymać przykrytą patelnię na ogniu aż ser się rozpuści. Ja podałam ziemniaki z dodatkiem duszonych borówek
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z GRZYBAMI składniki: 6-8 sporych ziemniaków 1 cebula kawałek ok.3-5cm pora [biała część] 10 sporych podgrzybków lub innych grzybków kostka 100 g lub 3-4 trójkąciki serka topionego śmietankowego duża łyżka posiekanej natki pietruszki 3 łyżki masła 2 łyżki oleju do smaku: sól i świeżo mielony pieprz 10-15 dkg sera żółtego 1 duży ząbek czosnku sposób przygotowania: Ziemniaki wyszorować i ugotować w łupinach na półtwardo [jakieś 10min.]; ostudzić i obrać. Cebulę i pora obrać, drobno posiekać. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w paski. Natkę posiekać. Żółty ser zetrzeć na tarce. Na patelni roztopić masło, zeszklić cebulę i pora, dodać grzyby i smażyć kilka minut aż wszystko zmięknie. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, serek topiony, doprawić solą i pieprzem, dosypać natkę mieszając aby serek dobrze się rozpuścił. Każdego ziemniaka przekroić wzdłuż na pół i delikatnie wydrążyć łyżeczką trochę środka uważając aby nie przedziurawić ścianek. Każdą łódeczkę oprószyć solą i pieprzem, posmarować z zewnątrz olejem i ułożyć na blasze albo w żaroodpornym naczyniu, napełnić łyżką grzybowego farszu, wstawić do piekarnika na jakieś 30 min., zapiec. Pod koniec pieczenia posypać wierzch startym serem. Wydrążone kawałeczki ziemniaków skropić olejem i upiec razem z łódeczkami. Podawać na gorąco jako przystawkę albo samodzielne danie z ulubioną sałatką. Zamiast serka topionego można do grzybów dodać 2-3 łyżki gęstej śmietany. Grzyby mogą być świeże lub mrożone. Jesienią zamrażam zawsze trochę podgrzybków: należy je starannie oczyścić, ale nie myć, popakować w torebki do mrożonek dobrze każdą zamykając i trzymać w zamrażalniku nawet kilka miesięcy, ale na pewno tyle nie poleżą. Używać tak jak świeżych, krojąc w plasterki bez rozmrażania, odtają na patelni z masełkiem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
KLUSKI ŚLĄSKIE BURACZKOWE składniki: ok. 30 dkg ugotowanych ziemniaków 1 nieduży ugotowany lub upieczony burak ćwikłowy mąka ziemniaczana do gotowania: ok.1,5 l wody + czubata łyżka soli sposób przygotowania: Ziemniaki (bez skórki) zmielić w maszynce albo przycisnąć przez praskę. Buraczka obrać ze skórki, zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki jarzynowej. Połączyć dokładnie warzywa i ugnieść w miseczce. Nożem podzielić masę, na krzyż, na 4 równe części i jedną wyjąć łyżką, odłożyć na bok. W to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną - tyle, żeby zakryła cały ubytek, równo z powierzchnią + 1 czubata łyżka. Dodać z powrotem odłożoną część masy warzywnej i wyrobić gładkie ciasto. Rękami zwilżonymi zimną wodą albo oprószonymi mąką ziemniaczaną formować kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczać je lekko na dłoni i kciukiem robić zagłębienie na środku. Kluski wrzucać na mocno osolony wrzątek, zamieszać delikatnie łyżką, gotować ok.1-2 min. od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć. Mnie spasowały się doskonale z klopsikami w sosie chrzanowym, ale można je podać z jakimś innym mięsem i sosem. Dodałam dość dużo soli do gotowania ponieważ te kluski mają słodkawy smak od buraka i trzeba go zrównoważyć.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
ZIEMNIAKI PIECZONE PYZY składniki: ok. 1 kg ziemniaków 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżeczka czosnku suszonego granulowanego 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka suszonego majeranku sposób przygotowania: Ziemniaki umyć, zalać zimną wodą, Ugotować na pół-twardo. Po ok. 10 min. od zawrzenia wody sprawdzam to nakłuwając ziemniaka drewnianą szpadką. Odlewamy wodę, ziemniaki muszą przestygnąć. Następnie obieramy je ze skórki (młodych nie trzeba obierać) i kroimy na ćwiartki. Posypujemy wszystkimi przyprawami, skrapiamy olejem i wykładamy na blaszkę do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na ok. 30 min.. Co jakiś czas zaglądamy i mieszamy ziemniaki aby równomiernie się zrumieniły. Przed podaniem możemy posypać je świeżymi ziołami. Są doskonałe do wszelkiego rodzaju mięs. Podane z surówką albo sosem jogurtowo-czosnkowym mogą być samodzielnym daniem na obiad czy kolację. Ziemniaki możemy ugotować w mundurkach dzień wcześniej, doprawić a potem tylko je zapiec.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
PIEROGI ZIEMNIACZANE PIECZONE składniki: ok.1 kg ugotowanych, zmielonych ziemniaków 1 jajko 1-1,5 szkl. mąki [nie wszystko na raz] 0,5 kg podgrzybków (ew.pieczarek) 1 spora cebula do smaku sól i pieprz mielony łyżeczka tymianku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki kilka łyżek łuskanych ziarenek słonecznika kilka łyżek oleju sposób przygotowania: Grzyby oczyścić, pokroić w półplasterki; cebulę obrać. Na dużej patelni roztopić masło z 1 łyżką oleju, podsmażyć posiekaną drobniutko cebulkę; dodać grzyby, smażyć kilka minut mieszając, doprawić solą, pieprzem, dodać tymianek i pietruszkę, ew.odparować nadmiar wody. Z ziemniaków, jajek, mąki (na razie 1 szkl.) i 2 łyżek oleju, pół łyżeczki soli - zagnieść szybko ciasto; musi być dość gęste, jeśli trzeba dodać mąki; rozwałkować na ok.0,5cm obficie podsypując mąką bo ciasto się klei. Dużą filiżanką wykrawać koła, nakładać na środek po czubatej łyżeczce przestudzonego farszu, delikatnie zlepiać brzegi, można je docisnąć widelcem; wierzch posmarować olejem albo rozmąconym jajkiem i posypać obficie ziarnami słonecznika. Ułożyć na blaszce posmarowanej olejem i piec ok.20 min. w gorącym piekarniku (180st.C). Podawać z ulubioną surówką, ew. z sosem jogurtowo-pietruszkowym.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z RYBĄ składniki: 1,2-1,5 kg ziemniaków 3 czubate łyżki masła ok. 0,5-0,75 szkl. mleka 2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1-2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu czarnego 100 g startego parmezanu ok. 0,75 kg filetów rybnych (miałam trochę mintaja i tilapii) sok z całej cytryny 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 30 dkg pieczarek 1 duża cebula 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do formy: masło + bułka tarta sposób przygotowania: Filety rybne rozmrozić i osączyć. Pokroić na mniejsze, ale nie za drobne, kawałki, skropić sokiem cytrynowym, oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Cebulę obrać, pieczarki oczyścić pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać cieniutko, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i gorące utłuc dodając 2 łyżki masła, gorące mleko, gałkę muszkatołową i pieprz. Odstawić do przestudzenia. Gdy przestygnie dodać parmezan, dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię, wlać olej, obsmażyć lekko rybę - nie musi być dobrze usmażona bo będzie się jeszcze piekła - przełożyć na talerz a na patelnię włożyć masło. Na masło wrzucić posiekaną cebulkę, gdy się zeszkli dodać grzyby, smażyć aż się zezłocą i odparuje cała woda. Na koniec doprawić solą, dodać zieleninę i wymieszać. Formę do zapiekania (moja 20x30 cm, wys 6 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dno wyłożyć połowę purre ziemniaczanego, lekko rozsmarować. Na ziemniaki wyłożyć usmażone grzyby i rozłożyć rybę. Na wierzch reszta ziemniaków - można je po prostu rozsmarować albo wycisnąć rozetki przy pomocy rękawa cukierniczego. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godziny w temp. 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić przed podaniem. Następnego dnia po odgrzaniu smakowała jeszcze lepiej. Konsystencja lekka, kremowa...Zastanawiałam się nad dodaniem jajek do masy ziemniaczanej żeby była sztywniejsza, ale nie dodałam i właśnie taka kremowa bardzo nam smakowała.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
PYZY Z GRZYBAMI składniki: 1,5 kg ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej farsz grzybowy: 1 kg grzybów świeżych [dowolnych] 1 cebula do smaku: szczypiorek, tymianek, sól, pieprz mielony 1-2 łyżki oleju 3-4 łyżki bułki tartej do okraszenia: 20 dkg wędzonego boczku+1 cebulka sposób przygotowania: Farsz grzybowy: grzyby oczyszczamy, myjemy, drobno siekamy albo ścieramy na grubej tarce jarzynowej (pieczarki). Cebulę drobno siekamy, na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę, dodajemy grzyby i smażymy kilkanaście minut aż zmiękną i odparujemy cały sok, doprawiamy, dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Masa: ziemniaki myjemy, obieramy, połowę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i ostudzone mielimy albo przeciskamy przez praskę. Resztę ścieramy na drobnej tarce, tak jak na placki, przekładamy na sito wyłożone gazą i dokładnie odciskamy cały sok, ale nie wylewamy. po kilku minutach delikatnie go zlewamy - na dnie osadzi się skrobia, którą dodajemy do ziemniaków. Mieszamy w misie obie części ziemniaków, skrobię + 2 łyżki mąki ziemniaczanej, dokładnie wyrabiamy. Zwilżonymi dłońmi nabieramy dużą, pełną garść masy ziemniaczanej, rozpłaszczamy ją na dłoni, nakładamy na środek dużą łyżkę farszu i delikatnie zawijamy i łączymy dokładnie wszystkie brzegi formując kluskę podłużną, owalną (cepelin). W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy, wkładamy po kilka klusek, partiami. Kiedy woda ponownie zawrze zmniejszamy płomień - ma tylko lekko bulgotać - gotujemy kluski 15-20 min. Wyjmujemy na talerz, okraszamy przesmażonymi skwarkami z boczku z cebulką. Ważne jest aby woda po włożeniu klusek i zagotowaniu tylko lekko pyrkotała bo przy intensywnym bulgotaniu kluchy się rozgotują. Z podanej ilości wyszło mi 14 dużych cepelinów - moi chłopcy są w stanie zjeść 3 szt. na raz!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO - MARCHEWKOWA składniki: ok. 3/4 kg niedużych ziemniaków ok. 3/4 kg marchewki 4 duże cebule 5 kiełbasek pikantnych frankfurterek (to takie miękkie kabanosy dł. 15cm) 3 jajka ok.200ml śmietany kremówki (najlepiej gęstej) pęczek natki pietruszki 15-20 dkg żółtego sera do smaku: sól, pieprz biały mielony, ew. papryka mielona do formy: 2-3 łyżki masła + kilka łyżek ziaren sezamu sposób przygotowania: Warzywa umyć, obrać. Ziemniaki pokroić na ćwiartki, marchewkę na kawałki m/w wielkością zbliżone do kawałków ziemniaczanych. Cebule pokroić w piórka, kiełbaski w ukośne plastry. Jajka roztrzepać ze śmietaną i połową posiekanej natki pietruszki, doprawić mocno solą i pieprzem albo papryką. Formę do zapiekania wysmarować grubo masłem i posypać obficie sezamem. Ziemniaki i marchew wrzucić do osolonego wrzątku i obgotować 5-10 min., tak żeby były prawie miękkie - osączyć, ostudzić. W naczyniu ułożyć warzywa przekładając cebulą i kawałkami kiełbasek, całość skropić połową masy jajeczno śmietanowej. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. w temp. 180 st. C, następnie polać resztą masy i piec następne 30-40 min., na 10 min. przed końcem pieczenia wierzch zapiekanki posypać startym serem. Podawać z ogórkami konserwowymi. Pycha!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Nadziewane pieczone ziemniaki 4- ziemniaki 2- Łodygi selera naciowego 1- ząbek czosnku 1- pęczek szczypiorku 125g- jogurtu naturalnego pasta paprykowa 1- łyżeczka marynowanych ziarenek zielonego pieprzu sól , pieprz , pieprz kajenski , olej do pieczenia Wyszorowane ziemniaki owijamy w posmarowaną olejem folię aluminiową i pieczemy na grillu . W trakcie pieczenia obracamy . Czosnek obrać , drobno posiekać . Seler pokroić w małą kostkę , szczypiorek drobno pokroić . Wymieszać wszystkie składniki , dodać marynowany pieprz , jogurt , pastę paprykową . Przyprawić do smaku solą i pieprzem . Upieczone ziemniaki przekroić , wypełnić masą jogurtową . Posypać szczypiorkiem . Świetny dodatek do grillowanych mięs i zielonej sałaty . Ziemniaki zapiekane z borowikami 500g- ziemniaków 5- małych borowików 50g- starrego sera ementalskiego 1/2l kremowej śmietany 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła sól , pieprz Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki , borowiki w długie paski . Formę natrzeć obranym ząbkiem czosnku , wysmarować masłem. Układać warstwami ziemniaki , grzyby . Każdą warstwę posypywać startym serem i posiekaną pietruszką . ostatnią warstwą powinny być ziemniaki . Przyprawić . Zalać wszystko śmietaną . Piec w piekarniku ok. 1 godz. w temp. 180C . Sałatka z ziemniaków 500g - ziemniaków 200g - kiełbasy 2-3 - ogórki konserwowe 1 szklanka bulionu wołowego 1 szalotka 2-3 łyżki -octu 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy sól , pieprz Ziemniaki ugotować w mundurkach , obrać , pokroić w plasterki . Zalać bulionem . Odstawić na 30 min. Kiełbasę pokroić w półplasterki , ogórki pokroić na niewielkie kawałki , a szalotkę w kostkę . Ocet wymieszać z musztardą i solą . Powoli dodawać oliwę . Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem . Odsączone ziemniaki wymieszać z pozostałymi składnikami i sosem .
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Pierogi z miętą Składniki farszu: -1 kg ziemniaków, - 1 kg sera twarogowego, - 1 jajko, - listki świeżej mięty / ja do takiej porcji dodaję ok. 30 listków/. - sól, 3 łyzki kaszy mannej, 3 łyżki cukru. Skłaniki ciasta: - maka pszenna, sól, woda, 1 jajko. Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować i przepuścić przez praskę. Pozostawić do ostygnięcia. Listki mięty dokładnie wypłukać i drobniutko pokroić. Do zimnych ziemniaków dodać ser, jajko, miętę, sól do smaku, kaszę manną, cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ser mozna przepuścić przez maszynkę do mięsa. Ja tylko rozkruszam podczas mieszania wszystkich składników. Z podanych skladników zagnieść miękkie ciasto. Ulepic pierogi i ugotować/ po wypłynięciu gotować ok. 3 minut/. Podawać ze smietaną i posypane cukrem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka ziemniaczana na ciepło: - 0,5 kg ziemniaków - 4 pomidory - 6 jajek - pęczek szczypiorku sos: - 4 łyżki oliwy z oliwek - 3 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka musztardy Dijon lub innej "ziarnistej" - sól, pieprz - opcjonalnie: czosnek przeciśnięty przez prasę Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki obrać, pokroić w sporą kostkę, wrzucić do gotującej się wody, gotować około 10 minut. Wymieszać wszystkie składniki sosu. Ziemniaki (jeszcze ciepłe) polać sosem, wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, jajka i posypać szczypiorkiem. Doprawić do smaku. Smacznego!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Masa ziemniaczana: 1 kgziemniaków 4 żółtka 30g masła, sól gałka muszkatołowa Ciasto parzone: mąka pszenna-150g masło-60g 2 jaja woda-175 cm3 sól tłuszcz do smażenia Ziemniaki obrać, ugotować, zrobi z nich puree dodając masło, żółtka i gałkę muszkatołową. Sporządzić ciasto parzone : wodę zagotować z masłem i solą dodać mąkę, gotować wolna ciągle mieszając, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia, zdjąć z ognia, dodać kolejno po jednym jaju ciągle ucierając. Masę ziemniaczaną połączyć z ciastem, dobrze wymieszać i oziębić. Formować omączonymi rękami małe kulki, smażyć w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor. Kulki ziemniaczane przed smażeniem panierować. Podawać jako dodatek do mięs smażonych i pieczonych.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Ziemniaki Dauphine -kuleczki ziemniaczane smażone Masa ziemniaczana: 1 kgziemniaków 4 żółtka 30g masła, sól gałka muszkatołowa Ciasto parzone: mąka pszenna-150g masło-60g 2 jaja woda-175 cm3 sól tłuszcz do smażenia Ziemniaki obrać, ugotować, zrobi z nich puree dodając masło, żółtka i gałkę muszkatołową. Sporządzić ciasto parzone : wodę zagotować z masłem i solą dodać mąkę, gotować wolna ciągle mieszając, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia, zdjąć z ognia, dodać kolejno po jednym jaju ciągle ucierając. Masę ziemniaczaną połączyć z ciastem, dobrze wymieszać i oziębić. Formować omączonymi rękami małe kulki, smażyć w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor. Kulki ziemniaczane przed smażeniem panierować. Podawać jako dodatek do mięs smażonych i pieczonych.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Przepis na kiszkę ziemniaczaną dostałem kiedyś dawno temu od Babci..przepis przekazałem żonie..Dziś ona mi robi ta pyszność od "ŚWIĘTA" SPRÓBUJCIE JEST REWELACYJNA!!! Kiszka ziemniaczna Składniki: 2kg ziemniaków; 400g mąki; 2-3 cebule; 200g boczku; grube jelito wieprzowe; kawełek słoniny; sól;pieprz; 2-3 szczypty majeranku[rozcieramy go przy posypywaniu] Sposób przygotowania-ziemniaki zetrzeć na tarce-trochę odcisnąć;dodać przyprawy;mąkę;posiekaną cebulkę przetopioną z boczkiem;dobrze wymieszać można dodać jedno jajko; Dobrze wymieszanym farszem nadziewać oczyszczone jelito,ale nie do końca.Końce związuje się mocno nitką i lekko nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką-wtedy woda z masy ziemniaczanej podczas pieczenia nie rozerwie kiszki. Kiełbasę smarujemy tłuszczem a słoninkę pokrojoną w plasterki położyć na blasze i można położyć na kiszkę. Wstawić do piekarnika i piec ok.2 godz.do momentu aż nabierze ładnego brązowego koloru.[150 stopni C]
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Rozetki ziemniaczane z żółtym serem -pieczone na blasze Wspólnie z moją podopieczną robimy te rozetki ziemniaczane do mięs pieczonych albo do odświetnych II-ich dan. Wspaniale nie tylko wygladaja ale i smakują Przepis jest dla dla 4-6 osób 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej ugotować je dzień wcześniej) 3 jajka 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 50 g startego żółtego sera 2 łyżki masła sól i pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Masło, żółtka, śmietanę i ser utrzeć w misce (można zrobić to mikserem). Dodać ziemniaki, sól i pieprz, dobrze utrzeć (też mikserem). Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać łyżką do masy ziemniaczanej. Powstałe puree przełożyć do szprycy i wyciskać niewielkie rozetki na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Mogą być blisko siebie, bo nie rosną w trakcie pieczenia. Piec w 220 st.C przez około 10 minut. Podawać jako dodatek do mięs i sałatek, chociaż doskonale smakują same, ale ważne jest, żeby podawać je ciepłe. Najlepsze są zaraz po upieczeniu.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka amerykańska z ziemniaczków oraz kaparów w sosie winegret Przez kilkadziesiąt lat mieszkałam w USA. Teraz na starość wróciłam do Polski ale wciąż pamiętam o amerykańskich smakach, pewnych potraw tak jak tej sałatki nie da się zapomnieć...Polecam, jest pyszna, szybko się robi ją i jest niesamowicie dobra! Halinka B. * 900 g młodych ziemniaków * osolona woda * 1/3 szklanki wytrawnego białego wina * 1/2 szklanki sosu winegret * 1 czerwona cebula pokrojona w krążki * 1 cienko pokrojona łodyga selera naciowego * 2 cienko pokrojone korniszony * 1 łyżeczka kaparów * 4 jajka na twardo pokrojone w krążki * posiekana natka pietruszki * sól i świeżo zmielony czarny pieprz Sposób przygotowania: * 1 Myjemy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. * Obieramy i gorące kroimy w plasterki. * Wsypujemy ziemniaki do miski i polewamy winem, delikatnie mieszając. * Skrapiamy sosem winegret, dodajemy pozostałe składniki. * Doprawiamy solą i pieprzem. * Wersja z majonezem * Po dodaniu wina i sosu, mieszamy ziemniaki z 1/2 szklanki majonezu (lub 1/4 szklanki majonezu i 1/4 szklanki śmietany). * Następnie dodajemy resztę składników. * Ponieważ ziemniaki są już pokryte olejem z sosu winegret, podana ilość majonezu jest wystarczająca.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Knedelki po...szwabsku:) Jeśli Niemcy to wiadomo ziemniaki:) Przepis dała mi dawno temu koleżanka z Berlina:) Knedlami po szwabsku zajadają się moi domownicy:) natka pietruszki 1 garść sól 1 szczypta mąka 2 szklanki jajka 2 szt tłuszcz 1/2 kostki cebula 2 szt jajko ugotowane na twardo 2 szt ziemniaki 1 kg Ziemniaki dobrze umyte, obrane,ugotować w słonym wrzątku , ostudzić, odparować. Zemleć razem z jajkami. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć. Połączyć z masą, jajkami, natką pietruszki i mąką. Formować okrągłe knedle, kłaść na wrzącą, osoloną wodę, ugotować. Odcedzić, polać skwarkami z cebulą lub sosem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Chlebek żytnio -ziemniaczany Rozczyn drożdżowy: * 10 dag drożdży * 1 łyżeczka cukru * 1/2 szklanki ciepłej wody Ciasto: * 5 średnich ziemniaków * ok. 2 łyżek soli * 1 kg mąki żytniej (tzw. chlebowej - typ 720) * masło do posmarowania formy Zrób rozczyn: drożdże rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z ciepłą, ale nie wrzącą wodą i odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczęły 'rosnąć. Zrób ciasto: obierz ziemniaki, umyj je, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do rondla. Zalej taką ilością osolonej wody, aby sięgała 1-4 cm powyżej ziemniaków. Ugotuj, odcedź (pozostaw wodę, w której ziemniaki się gotowały) i ugnieć lub przeciśnij przez praskę. Wodę z ziemniaków ostudź, wymieszaj z rozczynem i ugniecionymi ziemniakami, wsyp połowę mąki, wymieszaj, przykryj czystą ściereczką. Odstaw na 2-3 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem dodaj resztę mąki, dokładnie wyrób. Zajmie Ci to około 15 minut-możesz mikserem.. Ciasto powinno być gładkie, jednolite i nie może się kleić do rąk. Ponownie przykryj je i odstaw do wyrośnięcia - tym razem na półtorej godziny. Dwie formy keksowe posmaruj grubo masłem bądź oliwą,napełnij wyrośniętym ciastem i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Formy wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz godzinę w temp.200- 220°C, do piekarnika możesz wstawić żaroodporną miseczkę z wodą co zapobiegnie wysychaniu chleba podczas pieczenia. PS:chlebek jest niesamowicie pyszny, zresztą wspaniale cieszy gdy wychodzi z pieca gorący cieplusi pachnący a że zawsze wychodzi zawsze cieszy.....Spróbujcie, naprawdę warto
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Lemieszka porka psiocha... każdy inaczej ją nazywa...ale każdemu smakuje:) prosta wiejska i bardzo tania potrawa. zapomniana przez młodych ale u starszych wywołuje uśmiech na twarzy..Ja nauczyłam się ją jeść na wakacjach u Babci. Jest pyszna! ziemniaki sól mąka pszenna (100g na 1 kg ziemniaków) dodatki: cebula podsmażona na boczku, słoninie lub masle ew. gęsta, dobra śmietana Ziemniaki gotujemy( oczywiście w osolonej wodzie), odlewamy połowę wody, na wierzch wsypujemy mąkę, przykrywamy garnek i podgrzewamy na małym ogniu, aż mąka się zaparzy. Następnie tłuczemy dokładnie ziemniaki i podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając, aż masa stanie się szklista. Podajemy od razu ze skwarkami z boczku i ew. gęstą smietaną lub formujemy kluski i odsmażamy je na maśle, słoninie lub boczku.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...